Bram van Leeuwen
Madeira
  (kort reisverhaal)
Biopaatje.nl
Home Mijn Hobby's Roosendaal Ligapark  (fase 3) Vrienden & Kennissen Contact
Kaart van Madeira
Vakantie Madeira, Mei 1996 Vertrek Schiphol, Aankomst Funchal International Airport Vliegtijd 3,5 uur, afstand ongeveer 3000 km
Hotel Monumental Lido **** Hotel Monumental Lido Madeira
Verblijf in Hotel Monumental Lido ****
Madeira is een prachtig eiland met een vriendelijke bevolking. Ook wel het bloemen-eiland of het eiland van de eeuwige lente genoemd. Het is erg populair bij de toeristen die niet houden van groot en massaal, maar liever de rust van de natuur opzoeken. Madeira is een ideaal wandel-eiland en je kunt hier dan ook meerdere goed bewegwijzerde wandelingen lopen van diverse afstanden. Het subtropische klimaat wat hier heerst is zacht en mild en van tijd tot tijd erg nat. De temperatuur is bijna altijd aangenaam en zeker niet te warm. Madeira dankt zijn naamsbekendheid vooral aan de wijn die hier vandaan komt. De hoofdstad Funchal is een stuk droger en zonniger dan de rest van het eiland. Funchal is Madeira's grote trekpleister voor toeristen. Er zijn veel luxe hotels, winkelstraten, restaurants en bars, musea en prachtige tuinen vol bloemen. Er komen ook veel bezoekers die met cruiseschepen aanmeren in de haven. Vanaf de Estrada Monumental en langs de haven en de Avenida do Mar, wandel je langs de mooiste gebouwen tot het fort van Sao Tiago. Hierbij passeer je mooie parken zoals het park van Santa Catarina. De overdekte markt van Funchal (Mercado dos Lavradores) is erg mooi en moet je gezien hebben. Groenten en fruit vormen een kleurenpracht. Bloemenmeisjes, in traditionele klederdracht verkopen er prachtige bloemen, waaronder de Strelitzia. Op de vismarkt heerst een drukte onder de vissers die hun verse vangst deskundig in moten hakken. Vooral tonijn en een zwarte degenvis (Espada) gaan over de toonbanken. Aktiviteiten Levadawandelingen maken, erg mooi om te doen. Levada’s zijn aangelegde waterkanalen Madeira bezichtigen per bus. Geniet van de mooiste en beroemdste plaatsen op Madeira Bezoek de verbluffende zee-landschappen langs de kust van Madeira en de adembenemende bergen met pittoreske dorpjes en verfijnde tuinen. Madeira boottochten. waar je regelmatig dolfijnen, walvissen, schildpadden en zelfs monniksrobben kunt zien. Het is ook mooi om een auto te huren en op eigen houtje het eiland gaan verkennen en te genieten van de prachtige natuur. Trakteer u zelf ook eens op een gezellige espetada-avond. Een aanrader. Madeira is ook bekend om zijn kleurrijke huisjes. Dagelijks gaat een stroom bussen naar de andere kant van het eiland, waar in het plaatsje Santana er een aantal bewaard zijn gebleven. Bezoek het plaatsje Monte en laat je de berg afbrengen door een mandenslee (carros de cesto)  bestuurd door 2 mannen.  Beneden staan taxi’s die je eventueel weer terug naar boven brengen.
Strelitzia Overdekte markt Funchal Lokale vis - Espada Funchal Espetada (lange spiezen met rundvlees) Levada (waterkanaal) Kleurrijke huisjes in de plaats Santana mandenslee (carros de cesto)